Als mantelzorger raakte François Pical geïnspireerd om een carrièreswitch te maken van media naar de zorg. Nu werkt hij als begeleider, en heeft hij binnen Odion ook een plek gekregen om andere talenten in te zetten.  

leerwerktraject 

‘Odion kende ik al voordat ik er werkte: mijn oom, voor wie ik de laatste jaren van zijn leven heb gezorgd, woonde op Odion locatie Jan Ligthartstraat. We hebben samen meegewerkt aan een mini-documentaire waarin ik mijn verhaal mocht vertellen als jonge mantelzorger. Destijds had ik een baan in de media, maar daar werd ik niet langer gelukkig van. Het was mijn oom die mij vroeg of de zorg misschien iets voor mij zou zijn. Uiteindelijk meldde ik me aan voor het leerwerktraject van Odion en werd ik aangenomen. Nu ben ik begeleider op een woonlocatie en het einde van mijn BBL-opleiding is al in zicht.

beweegredenen 

Toen ik net bij Odion werkte, raakte ik in gesprek met de manager zorg. Hij had de documentaire gezien en was nieuwsgierig geraakt naar mijn beweegredenen om in de zorg te werken. Ik denk dat mijn culturele achtergrond daar best een belangrijke rol in heeft gespeeld. Zoals ik ook in de documentaire zeg: ‘Mantelzorg is wat wij altijd al deden voor elkaar alleen het had nog geen naam.’ Het mooie is dat ik nu zelf gesprekken voer met collega’s over hún beweegredenen. Door een toevallige samenloop van omstandigheden presenteer ik namelijk de interne podcast ‘Zorgmannen’ van Odion waarin dit onderwerp centraal staat.  

Mantelzorgen deden wij altijd al voor elkaar, alleen had het nog geen naam

impact

Ik vind het mooi om te zien hoe Odion andere talenten ook de ruimte geeft. Ondanks dat ik de podcast erg leuk vind om erbij te doen, doet het mij niet terugverlangen naar de media. De zorg voelt heel waardevol. Daarbij heb ik het idee dat ik als man in de zorg een impact kan maken. Mannelijke bewoners vinden het soms fijn om met een man in gesprek te gaan over bepaalde onderwerpen. Dus nee, terug naar de media is niet mijn ambitie. De zorg, de waardering van cliënten – dat is waar ik écht energie van krijg.’

Ook jouw levenservaring inzetten?