Werken en Leren bij Odion

BBL opleiding

 

Volg je hart. Ga met mensen werken. Wil je in de gehandicaptenzorg aan de slag en heb je nog geen zorgopleiding? Volg dan via ons een BBL opleiding. Je gaat een dag per week naar een school van jouw keuze en werkt vanaf het begin al mee op een van de Odion locaties. Er is een enorme variatie aan werk bij Odion: dovenlocaties, trainingshuizen voor jongeren met een lichtverstandelijke beperking (+ overige problemen), ouderenlocaties, kindercentra, mensen die óók hulp nodig hebben bij hun persoonlijke verzorging, mensen met een verstandelijke beperking of juist de uitdaging van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Wij kijken met je mee wat bij je past en je krijgt alle ruimte om hier ook zelf achter te komen.


Leerwerkplekken bij Odion

Bij Odion helpen we kinderen en volwassenen met een beperking om iedere dag zo plezierig mogelijk te maken. Dit doen we op zo’n 65 woon- en dagbestedingslocaties en ook bij mensen in de wijk. Grote kans dat hier een leuke plek voor jou bij zit. Twee keer per jaar start een groep BBL-leerlingen met een leerwerkplek bij Odion. Je kunt bij ons aan de slag voor de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ) niveau 3 of 4. Word je bij ons aangenomen, dan kies je zelf een school erbij voor de theorielessen. Wij kunnen je helpen om de school te vinden die het beste bij je past. Dat kan een school zijn waar je veel begeleiding krijgt, of juist de school die het dichtst bij is. Ook betalen wij jouw opleiding.

Je krijgt in eerste instantie een leer/werkovereenkomst voor een jaar. Dit is een contract voor 24-28,8 uur per week werken. Daarnaast ga je nog een dag naar school. Ook doe je nog huiswerk. Een deel van het huiswerk kun je tijdens je contracturen doen. 

Voor jongeren én zij-instromers

De BBL-opleiding is een opleiding waarbij je direct salaris krijgt. Daarom is dit traject ook zeer geschikt voor mensen die uit een heel ander vakgebied komen en zich willen laten omscholen naar een baan in de zorg. Belangrijk is dat je 18 jaar of ouder bent en een diploma op minimaal MBO2 niveau hebt. Met jouw werk- en levenservaring kun je de cliënten al veel bieden. Je leert de specifieke vakkennis via een beroepsgerichte opleiding en natuurlijk op de locatie.

Veelgestelde vragen

 • Hoe en wanneer kan ik solliciteren?

Je kunt twee keer per jaar starten als BBL leerling: in februari en in september. Ongeveer 4-5 maanden daarvoor zetten we de BBL vacatures online. Solliciteren doe je door te reageren op de BBL-vacatures op onze website. Staat er geen BBL-vacature meer online? Dan kun je pas weer meegaan in de volgende ronde. We vinden het belangrijk dat je eerst een informatiebijeenkomst bijwoont vóór je solliciteert, dit is een voorwaarde om je sollicitatie in behandeling te nemen.

De eerstvolgende informatie-avond is op maandag 12 september 2022. Geef je snel op hiervoor via praktijkopleiders@odion.nl.

Hieronder zie je de jaarlijkse data voor de informatiebijeenkomsten:

-     Informatieavond in september --> sollicitatieronde in oktober --> start opleiding in februari 
-     Informatieavond in maart --> sollicitatieronde in april --> start opleiding in september 

Op de hoogte gehouden worden van de eerstvolgende informatieavond Werken & Leren bij Odion? Stuur een mail naar praktijkopleiders@odion.nl.  

 • Wat houdt een informatieavond in?

Ruim voor de start van de nieuwe BBL-trajecten organiseren we informatieavonden. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen medewerkers en cliënten je over werken in de gehandicaptenzorg en over Odion specifiek. Je kunt hen vragen stellen en eventueel een afspraak maken om eens een locatie te bezoeken. Je krijgt uitleg over het leerwerktraject en hoort wat Odion van een BBL leerling verwacht.

We organiseren avonden in september en maart. Stuur een mailtje naar recruiter Marja Meijer (m.meijer@odion.nl) om je op te geven voor de eerstvolgende informatieavond.

Spreekt Odion je aan, dan kun je na de informatieavond een motivatie en je CV sturen. Dit doe je door te reageren op de BBL vacatures op de website.

 • Hoeveel mensen nemen jullie aan voor het BBL traject?

We nemen elk half jaar ongeveer 15 mensen aan als leerling. Meestal solliciteren zo’n 50 mensen op de opleidingsplekken.

 • Ik volg nu een BBL traject ergens anders, maar zit daar niet op mijn plek. Kan ik naar jullie overstappen?

Bel ons gerust om te overleggen. Misschien kun je een keer meedraaien om te zien of Odion bij je past.

 • Waar kan ik gaan werken?

Je gaat werken bij dagbesteding, wonen of een  orthopedagogische dagcentrum in Waterland, Zaanstreek of Kennemerland. Je werkt met volwassenen of kinderen met een lichamelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, of een verstandelijke beperking die soms ook doof zijn.

 • Werk ik direct volwaardig mee?

Zodra je met de opleiding start, ga je ook direct aan de slag met cliënten. Het eerste half jaar werk je boventallig onder begeleiding van een collega. Dit betekent dat je ‘extra’ bent. Zo krijg je de tijd om te leren leren (voor sommige is school alweer een tijd geleden). Ook heb je als extra de gelegenheid om eens een paar uur in een ondersteuningsplan of ander document te lezen, contacten op te bouwen, cliënten te leren kennen, je opdrachten door te spreken en interne cursussen te volgen.
Het tweede half jaar sta je voor 50% ingeroosterd voor zelfstandige diensten en 50% als ‘extra’. Ook dan kun je nog altijd je vragen stellen aan collega’s, en krijg je ondersteuning in je leertraject.

 • Bij welke school volg ik de lessen?

Voor je BBL-traject bij Odion kies je zelf een school waar je de opleiding wilt volgen. Dit kan de school zijn die het dichtst bij jou in de buurt is, of waar jij je het prettigst bij voelt. Wij kennen alle scholen in de buurt goed, en kunnen je daarom adviseren welke school waar goed in is, of waar wij goede ervaringen mee hebben.

 • Volg ik les in mijn eigen tijd, of is dat werktijd?

De schooldag is in je eigen tijd. Naast schooluren heb je ook tijd nodig voor huiswerk. In het eerste jaar vallen nog een aantal huiswerkuren onder jouw werktijd. Daar zit een ingewikkelde formule achter, maar het komt neer op ongeveer 10-20% van je werkweek die je mag besteden aan school.
Ben je ouder dan 23 jaar, dan vervallen je huiswerkuren vanaf jaar 2. Dit is omdat je vanaf het tweede jaar omhoog gaat naar een begeleidersschaal.
Ben je jonger dan 23 jaar, dan blijf je in de leerlingenschaal en behoud je het recht op huiswerkuren.

 • Wat ga ik verdienen?

Het eerste jaar start je met een iets lager salaris. Ben je 23 jaar of ouder, dan start je het eerste jaar met een salaris één schaal lager dan de begeleidersschaal. In het tweede jaar ga je omhoog naar de begeleidersschaal, want dan werk je al vol mee. Op dat moment vervallen je huiswerkuren (zie hierboven).
Ben je jonger dan 23 jaar, dan val je in de begeleidersschaal. Daar blijf je tot je 23 wordt, of tot je opleiding is afgerond. Voor jou blijven de huiswerkuren wel gelden.

Daarnaast ontvang je reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering , vakantiegeld, vergoeding voor lesmateriaal en indien van toepassing onregelmatigheidstoeslag. Wanneer je gaat starten als BBL leerling ontvang je een uitnodiging voor een gesprek met  personeelszaken.  Daar kun je deze en overige arbeidsvoorwaarden bespreken en het contract ondertekenen. Zij verzoeken jou ook een VOG aan te vragen, dit is verplicht.

 • Hoe word ik begeleid?

We horen regelmatig terug dat leerlingen bij Odion zoveel ondersteuning krijgen. Daar zijn we trots op! We zien de opleiding als maatwerk. De een heeft misschien al ervaring met familieleden met een beperking, de ander stapt in een nog heel onbekende wereld en heeft meer achtergrondhulp nodig.  Wat iedereen krijgt is ondersteuning door de werkbegeleider, de praktijkopleider (zij organiseert elke zes weken bijeenkomsten voor leerlingen en kijkt met je mee), en een schoolbaancoach.

 • Wat gebeurt er na het eerste jaar?

Wanneer je het einde van je eerste jaar hebt gehaald, gaan we kijken of je klaar bent voor de volgende stap. De werkbegeleider en praktijkopleider bepalen dit samen met jou. Nu kun je gaan solliciteren op een baan als begeleider bij Odion, van minimaal 20 uur. Daarbij kijkt de praktijkopleider met je mee: welke vacature of locatie past bij jou, krijg je daar voldoende ondersteuning, hoe gaat solliciteren ook alweer. Iedereen vindt een plek. Het is in het begin misschien niet je droomplek, maar met 65 locaties is er altijd wel een leuke locatie waar je kunt groeien.

Contactgegevens
Voor meer informatie over dit traject, kun je contact opnemen met onze:

- praktijkopleider Mirjam Putter: m.putter@odion.nl  (06- 2419 0813)
- praktijkopleider Debra van der Sluijs: d.vandersluijs@odion.nl (06- 8256 9736)

Meer interesse in een BOL stage? Klik dan hier.
Meer interesse in een 2-jarig (pittig) zij-instroom traject? Kijk dan hier.

 


Als er vacatures zijn, dan zie je hieronder de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) vacatures.

Uitleg sollicitatieprocedure

Wanneer je bij ons solliciteert ontvangt je van ons een e-mail met je inloggegevens voor je eigen persoonlijke sollicitatiepagina. Je sollicitatie wordt aan de hand van je gegevens beoordeeld door de leidinggevende van de afdeling.

Alle verdere communicatie verloopt via je persoonlijke  sollicitatiepagina. Houd deze dus goed in de gaten. Je kunt HIER je sollicitatie volgen nadat je hebt gesolliciteerd. 

service bureau

bezoekadres
Mercuriusweg 5A
1531 AD Wormer

postadres
Postbus 88
1530 AB Wormer
t. 0299 412 812
f. 0299 412 824
e. info@odion.nl

 

 

volg ons:

 

proclaimer

 

Dit is de officiële werken bij site van Odion. Odion streeft ernaar dat de aangeboden informatie correct is. Kom je desondanks informatie tegen die onjuist of verouderd is, dan vernemen wij dit graag. Je kunt hiervoor onze contactpagina gebruiken.

 

privacy >>